Gumijaste ali PVC puzzle talne obloge?

Puzzle talne obloge so vse bolj priljubljena izbira najzahtevnejših kupcev oblog za tla. Njihova uporaba je izjemno vsestranska, pred nakupom pa se je vsekakor potrebno vprašati tudi, iz kakšnega materiala naj bodo puzzle obloge za tla izdelane.

Če menite, da so PVC puzzle in gumijaste puzzle podobna rešitev, se motite. Gre namreč za dve popolnoma različni storitvi. Velika razlika se kaže že v samem dotiku. Medtem ko so PVC puzzle za tla na otip toge ter trde, so puzzle talne obloge iz gume gibke in mehke.

Ko se odločate med PVC in gumijastimi talnimi oblogami iz puzzlov, je ne nazadnje treba upoštevati še to, kaj od tega je preprosteje za polaganje. Nikakor pa to ni ključnega pomena pri končni odločitvi.

Gumijaste podloge v najrazličnejših oblikah

Puzzle gumijaste podloge so na trgu na voljo v številnih oblikah ter velikostih. Izbirate lahko med podlogami v obliki plošč, zvitkov ali preprog ali pa v manjših polah. Vse več proizvajalcev takšne podloge na trg postavlja zvitke, ki lahko prekrijejo večino izbrane površine. Takšne zvitke se lahko precej hitro razvije. Če boste potrebovali več plošč, pa jih je treba med seboj primerno povezati – z maso.

PVC puzzle obloge so vedno kvadratne oblike

Medtem ko so gumijaste puzzle obloge za tla na voljo v številnih oblikah, pa so podloge iz PVC vedno le kvadratne oblike. Pogosto njihova stranica meri 50 centimetrov. Rezanje ter polaganje je izjemno preprosto, kljub temu pa postopek traja nekoliko dlje časa kot pri gumijasti oblogi. Stike med ploščami je namreč treba zbiti skupaj, in sicer z gumijastim kladivom.

Kjer je na tleh veliko predmetov oziroma kosov pohištva, je veliko preprosteje polagati PVC talne plošče, ker jih lahko polagate po odsekih. Na sploh pa velja, da je polaganje tako gumijastih kot PVC puzzle oblog izjemno hitro ter preprosto.

Trajnost puzzle talnih oblog

Medtem ko je guma mehak material in se lahko guba, PVC velja za robusten material. Posledično je PVC primeren tudi za najrazličnejše aplikacije.

Za vzdrževanje so PVC talne plošče preproste. Na njih se ne prime niti žvečilni gumi. So neprepustne ter učinkovito odporne proti umazaniji. Ker guma velja za nekoliko porozen material, je morda čiščenje gumijastih puzzlov nekoliko zahtevnejše. PVC talna obloga je zato primernejša izbira v okoljih, kjer se na primer pogosto uporabljajo kemikalije, olja ali topila.

Puzzle podloge za fitnes

Talne podloge puzzle se izjemno dobro obnesejo na površinah, ki so namenjene različnim športnim aktivnostim. Zelo pogosto jih lahko na primer srečate v fitnesu.

Puzzle so primerne tako za notranje kot tudi zunanje fitnes površine. Montaža je povsem hitra ter preprosta, stroški vzdrževanja pa zelo nizki. Puzzle se odlično obnesejo na otroških igriščih, podu za dvorane, igralih, dvoriščih. Dobrodošle so še posebej visokokakovostne gumirane puzzle podloge.

Takšne modularne, talne, športne in varovalne podloge za fitnes so narejene tako, da se uporabljajo kot predpražniki. Preizkušeni so tudi na območjih z golimi nogami in sicer v skladu s posebnimi zahtevami. Prav tako se puzzle talne obloge uporabljajo za montažo varnostnega tlakovanja okoli stopnic ali pa bazenov.