Loša probava i bolovi u želudcu

Jedan od veoma nezgovdnih tipova bolova koji može trajati satima, pa čak i danima jesu bolovi u želudcu. Ukoliko i vas muče bolovi u želudcu, no isprobali ste sve klasične savjete koji se nude, posjetite naznačeni link za više informacija.

Generalno, glavni uzročnik kada su u pitanju bolovi u želudcu jeste loša probava. Iako možda mislimo da imamo dobar metabolizam, veoma je važno paziti na to kada, šta i u kolikoj mjeri unosimo u naš organizam. Čak i ukoliko imate prilično brz metabolizam miješanje određene hrane može da uzrokuje bolove u želudcu.

 

Ovaj tip bolova najčešće nastaje kada pomiješamo kiselu hranu i mliječne proizvode, ili ukoliko smo konzumirali hranu koja je teška za varenje. Ukoliko unesemo hranu koju je teže provariti, i ukoliko smo je unijeli u većim količinama, počnemo da osjećamo bol koja može da traje prilično dugo.

bolovi u želudcu bol

Pored svega ovoga, bolovi u želudcu se mogu javiti čak i ukoliko smo jeli laganu hranu ali u velikim količinama. Ukoliko ste netko tko je navikao da jede više manjih obroka u toku dana, jedan obimniji obrok mogao bi vam uzrokovati ovaj vid neugode. Razlog tome jeste što vaš želudac nije navikao na tu količinu hrane inače, te ste ga sada naglo razvukli.

Jedan od rjeđih uzročnika kada su u pitanju bolovi u želudcu, a koji se najčešće javlja kod djece, jeste kada se tokom određenih fizičkih aktivnosti pomjeri naš želudac. Ovo se može desiti i kod odraslih, a uzrokovano je podizanjem teškog tereta ili ukoliko se zakačimo i visimo sa određene visine. U tom slučaju potrebno je sačekati da se vaš želudac vrati na svoje mjesto, a online možete pronaći i neke od vježbi koje bi mogle ubrzati ovaj proces.

I na kraju, ukoliko su vaši bolovi u želudcu previše česti i traju duže od 2-3 dana, pravo je vrijeme da se javite svom liječniku. U tom slučaju postoji šansa da je nešto drugo uzročnik vaših bolova, kao što je čir na želudcu, ili neko drugo stanje. Za sve dodatne informacije i o drugim uzročnicima bolova u želudcu, kao i načini na kojih ih možete liječiti posjetite link sa početka članka.