Kakšna je razlika med polariziranimi in običajnimi sončnimi očali

Če ste že kdaj v življenju kupovali očala, ste se po vsej verjetnosti že srečali z izrazom polarizirana sončna očala. Takšna so najpogosteje kolesarska očala ali pa kakšna druga, namenjena specifični dejavnosti. A naj vas to ne zavede, saj so več kot odlična tudi za vožnjo in druge aktivnosti.

kolesarska očala

Polarizirana sončna očala so postala popularna v trenutku, ko so se pojavila na trgu, saj so ljudje kaj hitro spoznali njihove prednosti. V skoraj vseh primerih uporabe v praksi se obnesejo bolje, kot običajna sončna očala, obstaja pa tudi nekaj izjem. Polarizirane leče se ne priporočajo naprimer pri smučanju. Z običajnimi očali bo ledena ploskev od katere se bo svetloba odbila zelo hitro opazna, pri polariziranih pa žal ne in to lahko povzroči grd padec. Takšna očala precej znatno zmanjšajo tudi vidljivost nekaterih LCD zaslonov. Kako pa prepoznati, da so leče polarizirane. Najlažje boste to storili v optiki, saj imajo tam posebne slike, na katerih to z lahkoto preverite. Sam sem to opazil na precej drugačen način in sicer, ko sem točil gorivo na petrolu. Bil je poletni dan in sonce je pripekalo, kot v puščavi. Odprem rezervoar, vstavim ročko in začnem točiti, na LCD zaslonu pa se ni pojavila nobena številka. Za trenutek sem pomislil, da tankam zastonj. Ko sem očala odstranil, so bile številke v trenutku vidne.

Kot lahko vidite, imajo takšna očala nekaj pomanjkljivosti, a je vsekakor res ogromno plusov in če boste očala kupovali se vam navkljub malce višji ceni splača odšteti kakšen evro več za bolj kvalitetne leče.