Kakšne sončne elektrarne poznamo?

Sončne elektrarneDanes se vse pogosteje uporablja pojem sončne elektrarne, s katerim označimo poseben ekološki način pridobivanja električne energije. Z klikom na priloženo povezavo pa boste izvedeli kakšne elektrarne poznamo. Veliko je danes tistih, ki se odločijo da bodo na streho hiše, gospodarskega objekta ali pa preprosto na travnato površino postavili sončne kolektorje, ter pričeli z proizvajanjem solarne električne energije. Bodoči graditelj sončne elektrarne zna biti v precepu, saj obstaja veliko različnih solarnih elektrarn, ki se med seboj v glavnem razlikujejo po načinu postavitve.

Prvi način postavitve predstavljajo sončne elektrarne na strehah. Postavimo jih lahko le na strehe, ki so pokrite s klasično strešno kritino in imajo nagib do 60° C.

Drugi princip postavitve sončne elektrarne je integrirani način. Pri integrirani elektrarni gre za posebne fotonapetostne module, ki jih montiramo kot osnovno strešno kritino. To pomeni, da pod sončnimi kolektorji ni nobene strešne kritine ampak je streha pokrita le z sončnimi kolektorji. Za tako gradnjo elektrarne se odločimo v primeru menjave strehe ali pa pri novogradnjah.

Če pa imamo neizkoriščeno zemljišče, pa lahko solarno elektrarno postavimo kar na to površino, s preprosto kovinsko podkonstrukcijo, s katero dosežemo boljšo usmeritev kolektorjev in posledično boljši izkoristek. Pogoj, da lahko postavimo tako elektrarno je zgolj pridobljeno gradbeno dovoljenje.