Sončni kolektor: princip delovanja

Sončni kolektorMnogi mislijo da je sončni kolektor zgrajen zelo kompleksno in da je njegov princip delovanja zelo težko razumeti, vendar temu ni tako. Če želite o sončnih kolektorjih izvedeti več, kliknite tukaj. Sončni kolektor deluje po zelo enostavnem principu. Delovanje kolektorja si lahko ponazorimo z cevjo, napolnjeno z vodo. Če to cev pustimo le kratek čas na soncu bo ta voda hitro postala vroča. In na tem principu deluje sončni kolektor oziroma vsaj eden izmed njih. Torej v najpreprostejšem kolektorju, je lahko vgrajene tudi več sto metrov gumijaste cevi, skozi katero se bo pretakala voda.

Ker ima to zelo slab izkoristek sončne energije, je sončni kolektor prekrit še z plastjo stekla. Vemo, da če se postavimo k zaprtemu oknu in skozi njega gledamo sonce,  nas prav hitro prične prijetno oziroma celo preveč greti sončna toplota, saj sončni žarki neovirano prodro skozi stekleno površino. S takim kolektorjem bomo v dneh obsijanih s soncem dobili dovolj tople sanitarne vode, ki jo potrebujemo v gospodinjstvu. Tak sončni kolektor se imenuje absorber oziroma vpojnik, ki je pogosto prekrit z dvojnim steklom ali z umetno maso, da so toplotne izgube čim manjše.

Glede na vrsto tega pokrova oziroma plasti s katero je sončni kolektor prekrit, je odvisna temperatura, ki jo kolektor dosega. Tako je temperatura pri kolektorju brez pokrova pod 100° C, z enojnim pokrovom iz stekla do 130° C, pri dvojnem pokrovu iz stekla pa se doseže temperatura tudi 170° C. Vrsta uporabljenega pokrova pri sončnem kolektorju pogojuje tudi uporabnost.