Vremenske postaje

slika vremenske postajeMogoče ste prepričanja, da so vremenske postaje razpostavljene po Sloveniji s strani države z namenom, da nam vsak večer prikazujejo vreme. Vendar temu ni tako. Sledeči članek vam oriše vlogo vremenske postaje v gospodarstvu.

 

Kot rečeno, so vremenske postaje koristne za napoved vremena. Vendar nismo samo mi, kot posamezniki deležni informacij, ki jih sporočajo. Čeprav so od vremena odvisni naše delo, naš prosti čas, čas z družino, naša opravila okoli hiše, služijo postaje tudi nam v širšem pomenu, saj nam nudijo možnost priprave na pogoje v naslednjih dneh, mesecu. Informacije pridobljene pa lahko uporabimo za osnovanje vremenskih statistik

Očiten primer širše koristnosti vremenske postaje je letalski promet. Le ta je zelo odvisen od vremena skozi celotno leto. Padavine, megla, sneg so le nekateri dejavniki na katere morajo paziti piloti in njihovi usmerjevalci, da lahko kompleksen sistem zračnih poti, letališč deluje, je pravočasen in varen.

Tudi za kmete so vremenske postaje ključne. Škropljenja morajo praviloma potekati v brezvetrnem času ter ne ob dežju. Tudi temperature igrajo vlogo pri določanju škropljenj. Tudi mnoga druga kmetijska opravila so vezana na vremenske razmere, tako da ne moremo izpostaviti samo škropljenja.

Turistična podjetja in dejavnosti so naslednji primer, kjer so vremenoslovne postaje v veliko pomoč. Pomagajo nam ugotavljati ne le začetek sezone, temveč tudi narediti oceno obiska, pripraviti pravilne pogoje za naše goste. Turizem je vsekakor panoga, ki je v veliki meri odvisna od vremena.

Ko zadnji primer omenimo še čisto drugo dejavnost, šport.

Pri športu so razmere zunaj ključnega pomena. Če lahko s pomočjo vremenske postaje napovemo vreme, si lahko uskladimo urnik tako, da maksimalno izkoristimo prostorske kapacitete, ki jih potrebujemo za naš šport, poleg tega pa naredimo plan, ob katerem lahko vadimo v različnih vremenskih pogojih.

 

Se vam zdijo vremenoslovne postaje še vedno uporabne le za vas kot posameznika ali se strinjate, da igrajo dosti večjo vlogo na ravni družbe, gospodarstva?