Kako dovolj hitro opaziti zobni kamen

Da pridemo do popolnega nasmeha na obrazu je potrebno redno in pravilno negovati naše zobe. Poleg tega treba tudi redno obiskovati zobozdravnika, da se izognemo vsem težavam. Ko enkrat nehamo hoditi k njemu se lahko skozi leta pojavi veliko različnih nepravilnosti, katera nam otežujejo vsakdanje življenje in povzročajo finančne težave. Najbolj pogosto se pojavi zobni kamen nadležna nadloga, ki je obloga, katera se nabira na zobeh. Predstavlja pa lahko veliko težav za katere jih večina ne ve in menijo, da je to le estetska motnja.

zobni kamen

Kako pravzaprav nastane zobni kamen? Zobni kamen nastane, ko se zaradi mineralov v slini strdijo mehke obloge. Nastanejo lahko tudi pol ure po umivanju zob, vendar se jih ne opazi. Če se jih ne odstrani začnejo minimizirati, oziroma bakterije se tako začnejo ščititi pred ostalimi vplivi. Ne moremo se jih znebiti niti z zobno ščetko, zato ko zdravnik opazi, da je prisoten zobni kamen določi termin za odstranitev. Odstrani se ga s poliranjem, lahko se ga čisti do tri mesece ali več, odvisno koliko ga je nastalo. Zato je priporočljivo, da hodimo na čiščenje zobnega kamna vsaj dvakrat na leto.

Zobni kamen ne poznamo le v eni vrsti, vendar ga delimo kar na dve. Prva vrsta kamna se opazi kot rumenkaste barve in se pojavi na zgornjih in spodnjih delih, kjer so žleza slinavk. Druga oblika kamna pa je rjave (lahko tudi črne) barve in se drži korenine. Opazimo ga le, ko podrobnejše gledamo v usta in pri rentgenskih posnetkih. Sami lahko preverimo tako, da gremo z jezikom skozi zobe in tam kjer začutimo hrapavost se nahaja zobni kamen. Preprečimo ga lahko tako, da dobro ščetkamo in nitkamo zobe, ter si mogoče kupimo medzobne ščetke, katere najdemo v vsaki trgovini. Poznamo pa tudi tablete, ki obarvajo zobne obloge, da sami doma preverimo kje se nahaja zobni kamen in tistemu delu namenimo več pozornosti.