Ali veste kaj so progresivna stekla?

Če na vprašanje v naslovu ne znate odgovoriti, lahko potem preberete ta članek kar do konca, in zagotovo boste izvedeli nekaj novega in vsaj približno znali odgovoriti na to vprašanje.

Kratek odgovor bi bil, da so progresivna stekla posebna stekla za očala, katera omogočajo uporabnikom, da lahko z enimi očali vidijo čisto sliko na daleč, blizu in vse vmes.

progresivna stekla

Progresivna stekla so narejena drugače kot stekla za kratkovidne ali daljnovidne, vsebujejo pa elemente obojih. Stekla so narejena tako, da imajo v zgornjem delu lečo prilagojeno tako, da lahko gledajo na daleč. V spodnjem delu imajo lečo prilagojeno tako, da vidijo na blizu. Na sredini pa za srednje razdalje. Zelo pomembna pa je pravilna izbira progresivnih stekel, odvisno od vašega življenjskega stila bodo za vas primerna drugačna stekla.

Že samo ime progresivna stekla, pove da je nekaj progresivno, oziroma se stopnjuje. Te leče so narejene tako, da tudi ni vidnih razlik, oziroma mej, kje na steklu je katero območje za gledanje od blizu ali daleč ter vmes.

Progresivna stekla omogočajo ljudem kateri potrebujejo dva ali več parov očal za gledanje na različne razdalje, da lahko z enimi očali vidijo vse. Tako lahko recimo v avtu, vidijo kaj vse je na cesti in tudi vidijo kaj vse se prikazuje na armaturni plošči, ali pa radiu.

Progresivna stekla, kot pravijo njihovi uporabniki, so izjemno dobra in nikoli več ne bi zamenjali takih očal za dva para očal za na daleč in na blizu. Večina ljudi, ki se odloči za progresivna stekla, se na njih kar hitro privadi, so pa tudi ljudje kateri imajo malce več problemov in privajanje vzame več časa. Najde se pa tudi kakšen tak, kateri se nikakor ne more privaditi na takšna stekla. Zato imajo nekateri ponudniki progresivnih stekel tudi garancijo, v primeru da se na progresivna stekla ne morete navaditi, vam priskrbijo stekla za na daleč in na blizu posebej.