Kako vam pomagajo električna kolesa na poti do službe ali pri treningu

Električna kolesa ceni veliko kolesarjev kot tehnično podporo pri težkih vzponih ali dolgih večdnevnih turah, ko pri kolesarjenju pomaga elektrika, ki je ekološko sprejemljiva energija, kot tudi vaša moč, s katero poganjate kolo. Z e-kolesom se lahko bolj razgibate in ostanete mobilni tudi starejši ali ljudje s slabšim zdravstvenim stanjem. Električna kolesa so vedno bolj priljubljena, kar je deloma tudi posledica dejstva, da so e-kolesa zdaj na voljo v vseh možnih različicah, od udobnih mestnih različic do cestnih in gorskih koles. Zato lahko vsak kupi e-kolo, ki ustreza njegovemu želenemu terenu in vrsti poti ter potrebam in željam.

električna kolesa

Električna kolesa za vožnjo po cesti, brezpotju in v mestu so opremljena z baterijskim elektromotorjem. Če motor deluje kot opora za pedala in z njegovo pomočjo ni mogoče doseči več kot 25 km/h, se lahko e-kolo po zakonu obravnava kot običajno kolo. Če so z motorjem možne višje hitrosti in/ali je možno pospeševanje brez poganjanja pedal, se lahko kolesa zakonsko štejejo za mopede, zato je potrebno uradno dovoljenje in ustrezno vozniško dovoljenje.

Električna kolesa so tista, pri katerih električni motor zagotavlja samo podporo pedalom oziroma vašemu poganjanju. Po potrebi ga je mogoče preklopiti tako, da podpira moč pritiskanja pedala na različnih ravneh. Toda pospeševanje brez pedaliranja ni mogoče. Motor ima namreč največjo moč 250 vatov in podpira kolesarja do največje hitrosti 25 km/h. Če želite peljati hitreje, boste morali to storiti z lastno močjo nog. V tem primeru pa za vožnjo po cesti ne boste potrebovali registracije ali vozniškega dovoljenja.

Sodobna električna kolesa se razlikujejo glede na uporabo, velikost in opremo. Najpogostejša so potovalna in treking kolesa z električnim motorjem, e-gorska kolesa ali električna mestna kolesa. Vaše vozne navade in želje bodo torej v prvi vrsti določile, katero e-kolo vam najbolj ustreza. Če radi vozite po brezpotjih, bo e-gorsko kolo za vas veliko bolj zabavno kot mestno kolo. S pomočjo elektromotorja vam tudi najbolj strmi klanci v prihodnosti ne bodo predstavljali ovire. Če imate raje daljše izlete po kolesarskih poteh, priporočamo potovalno oziroma treking ali fitnes kolo. Podpora motorja, ki jo zagotavljajo ta kolesa, vam bo omogočila, da uživate tudi v večdnevnih kolesarskih turah, ne da bi tako zlahka dosegli svoje meje. Za vsakdanje življenje so odlična izbira popolnoma opremljena e-mestna kolesa in e-treking kolesa z lučmi, zaščitnimi blatniki in nosilci za prtljago.