Kolesarski sedeži za vse okuse

Verjetno se vam je v preteklosti že vnela želja da bi se usedli na kolo in se odpeljali kakšen krog ali dva. Ampak ko ste se usedli na vaše kolo ste ugotovili da vam vaš kolesarski sedež ne ustreza, in lezete nazaj oziroma naprej, kar povzroča veliko nevšečnosti, zato je pomembno da izberete pravi kolesarski sedež.

Na kaj morate biti pozorni

Pri nakupu kolesarskega sedeža je potrebno biti pozoren na tri večje skupine lastnosti, in to so širina prednjega dela, širina zadnjega dela ter sedež z luknjo ali brez. Kolesarski sedeži so različnih velikosti in oblik. Najlažje izberete pravi sedež da se odpravite v trgovino kjer imajo stol z spominsko peno na katerega se usedete in vam iz odtisa vzamejo vse potrebne mere.

Ne smete se ustaviti pri prvem

Ko že mislite da ste našli pravi sedež ki je kot ulit narejen za vas naj vas to ne zavede. Sedež je najprej najbolje preizkusiti in ga vzeti na sposojo za kakšen teden in z njim narediti par sto kilometrov. Nato boste šele videli ali vam sedež res ustreza. Nekateri se orientirajo po znamkah, katere imajo boljšo luč, ampak če vam sedež ne ustreza je brez smisla kupovati sedež samo zaradi znamke, ker je priznana.

kolesarski sedeži

Kupili ste sedež, kako da prave nastavitve?

Pozorni moramo biti na višino sedeža ta ne sme biti previsok in ne prenizek. Višino izberemo tako da se usedemo na kolo in potisnemo pedalo v najnižji možen položaj. Ko je pedalo v takem položaju, nanj položimo svojo peto in v tem trenutku koleno ne sme biti popolnoma iztegnjeno, potrebujemo še nekaj dodatnega prostora. Nato položimo obe peti na pedali ter nekajkrat obrnemo pedala, in če na sedežu ni premikanja, je sedež v pravilni višini, v primeru da da občutimo premikanje sedež ponovno spustimo do mere da to premikanje poneha. In vaš sedež je uravnan. Pri ekstremnih kolesarjih dodatno pridejo še dodatne nastavitve, ki pri amaterjih ne pridejo do izraza.