Lesena in pvc okna

Lesena oknaOkna iz omenjenih materialov so najbolj pogosto uporabljen pri gradnji ali prenovi našega objekta. Ljudje smo različni in tako si vsak izbere izdelek po svoji meri.

Pa poglejmo kakšne so prednosti in slabosti obeh vrst oken. Les je naraven material in mnogi ga povezujejo s toplino prostora, okno s tem postane del pohištva. Poudarjamo lahko barvne tone, možnosti barvanja so neomejene. Vzdrževanje lesenih oken je dokaj nizko, material pa nudi dobre izolativne sposobnosti ter uravnavanje temperature v prostoru. Energija za proizvodnjo lesenih oken je nizka in s tem okolju prijazna, kakor tudi material. V primeru požara so lesena okna varnejša od pvc oken, da prav ste slišali. Pvc okna za razliko od lesenih spuščajo različne strupene pline. Barvanje in lakiranje lesenih pa je potrebno na vsakih par let, kar je lahko za marsikoga odbijajoče.

In smo že pri pvc oknih, po opravljenih raziskavah naj bi ta okna bila najbolj energetsko učinkovita, cena pa je nizka, kar je posledica majhnih stroškov pri izdelavi oken. Sama okna ne zahtevajo praktično nič vzdrževanja, samo čiščenje kadar so umazana. Odpornost proti vremenskim pojavom je višja kot pri lesu, življenjska doba pa v veliko primerih preseže celo osebo, ki jih je namestila. Ker je okoljska ozaveščenost ključnega pomena za dobrobit človeka so pvc okna prava stvar, materiali uporabljeni pri izdelavi se lahko v celoti reciklirajo.

V končni fazi je odločitev vaša, ali boste izbrali lesena ali pvc okna, vsak tip oken ponuja svoje prednosti in slabosti, vendar sta oba tipa oken kvalitetna in estetsko privlačna, ob pravilni uporabi pa nam lahko služita mnogo let.