Poceni in kvalitetni peleti

PeletiGorivo iz biomase oziroma peleti so narejeni s stiskanjem žagovine in lesenega prahu pod izredno visokimi pritiski. Poceni in kvalitetni peleti so dokaj zakomplicirani za poiskati. Izgledajo kot majhni valji, ki so debeli okrog 6mm in imajo dolžino do 30 mm. Narejeni so za kurjenje s sodobnimi pečmi, ki delujejo na pelete. Zato, da gorijo dlje časa se jim doda še izvlečke krompirjevega ali koruznega škroba. Pelete lahko kupimo v vrečah velikih 15 kilogramov ali v večjih vrečah z imenom big bag, ki imajo skupaj kar 1000 kilogramov. Peleti so narejeni iz različnih vrst lesa. Najbolj se uporabljajo peleti, ki so narejeni iz smreke, jelke, bukve ali pa hrasta.

Peleti, ki jih prodajajo na tej spletni strani so v skladu z evropskimi standardi, saj ne vsebujejo več kot 10% vode, niso narejeni iz recikliranega lesa in nimajo zunanjih primesi, gostota peleta pa presega 1t/m3, tako da ne more plavati na vodni gladini. Peleti pa vsebujejo tudi zelo malo pepela in prahu. Uporaba peletov se zelo splača, saj sta dva kilograma peletov energijsko enaka enemu litru kurilnega olja, ki stane veliko več. To je povprečna ocena, saj se energijska vrednost peletov spreminja z različnimi vrstami lesa, koliko vode je v peletih in kakšen je bil postopek izdelave, ter kakšne dodatke so dali v pelete. Peleti so ekološko gorivo, saj spadajo pod obnovljive vire energije, ker so narejeni iz lesa. Pri gorenju pa peleti ne proizvajajo toliko hlapnih organskih spojin, kot jih proizvajajo fosilna goriva, pa čeprav so peleti cenejši. Edini problem za okolje predstavljajo prašni delci, ki so dodatni proizvod gorenja peletov, a se jih da zmanjšati z vgrajenim električnim filtrom.

Slovenija ima zelo visoko poraščenost z gozdom, saj je celotna Slovenija pokrita s kar 58% gozda, zato Slovenija hočejo že dolgo vgraditi kotel po vseh domovih, saj so ekološko varni. Podpirajo jih z Eko skladi in z nepovratnimi sredstvi. Peleti so zato zelo dobra investicija za vaš dom, pomagali vam bodo pri cenejšem ogrevanju hiše oziroma stanovanja, pa še okolje ne onesnažujete toliko, kot če kurite na katero koli drugo gorivo.