Vrtni roštilji – TOP 3 vrste

Od roštilja na plin do električnog – koji vrtni roštilj odabrati da će vam najbolje služiti kod pripremanja okusnih jela? Roštilji su skoro pa obavezna oprema za svako kućanstvo! No, vrtni roštilji dolaze u različitim varijantama i donosimo vam vodič po najpopularnijim tipovima roštilja da shvatite koji je roštilj najbolji za vas.

Ako imate malo znanja o roštilju ili želite svoj dotrajali roštilj zamijenite sjajnim novim roštiljem, evo tri glavne vrste roštilja koje možete izabrati.

vrtni roštilji

Vrtni roštilji na drveni ugljen

Klasičan i omiljen među većine, roštilj na drveni ugljen često se spominje kao bolji ili autentičniji način pečenja hrane. Iako dolaze u svim oblicima i veličinama, svi koriste brikete od drvenog ugljena ili komade drvenog ugljena kao izvor goriva, što jelima daje poseban, jak i zadimljen okus. Roštilji na drveni ugljen obično su prilično pristupačni, cijene počinju već od 50 eura. Također dolaze u nizu različitih stilova pa možete odabrati što vam više odgovara.

Vrtni roštilji na plin

Drugi najčešći način roštiljanja je plinski roštilj. Obično dolaze u obliku kolica ili su ugrađeni u stalni vanjski prostor za kuhanje s različitim brojem plamenika. Prednosti plinskih roštilja su jednostavnost korištenja i preciznost. Za paljenje plinskog roštilja nije potrebno čekati 20 minuta; samo uključite plin, pritisnite upaljač i pričekajte da postigne željenu unutarnju temperaturu hrane. Čišćenje i održavanje puno su lakši i na plinskim roštiljima, bez pepela. Ipak, propustit ćete taj okus dima koji možete postići s roštiljem na drveni ugljen.

Električni vrtni roštilji

Električni roštilji općenito su mnogo kompaktniji i ponekad se mogu koristiti i unutra i vani. Kad su u pitanju električni roštilji postoji bezbroj različitih stilova i faktora oblika — radna ploča, postolje, kuhalo za vodu, otvorena površina, kolica, itd. Jedna od novijih dostupnih opcija električnog roštilja je ploča s ravnim vrhom bez poklopca, što čini vaš roštilj posebno elegantnim.