ZOBNI MOSTIČEK NADOMEŠČA ZOBE V ZOBNI VRZELI

Zobna rekonstrukcija, ki je pogosto v uporabi je fiksni protetični nadomestek. Tovrstna rekonstrukcija je bolj poznana pod imenom zobni mostiček. Njegova osnovna funkcija je ta, da nadomešča manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Kadar nasmeh kvari eden izmed manjkajočih zob, je ravno vstavljanje zobnega mostička optimalna rešitev, saj praktično nemogoče opaziti, da je tam. Kadar osebi manjka eden ali več zob, to pomeni manjšo žvečno površino, kar ni zaželeno. Prav tako lahko pride do nagibanja zob v zobno vrzel, kar vodi do mnogih negativnih posledic. Sem sodijo oteženo čiščenje zob, zaostajanje ostankov hrane v zobni vrzeli, večje tveganje za pojav zobne gnilobe in povečana dovzetnost za obolenje zobnih tkiv.

zobni mostiček

Zobni mostiček je torej optimalna rešitev v primerih, ko osebi manjka eden ali več zob. Sestavljen je iz vsaj dveh zobnih prevlek ter enega ali več vmesnih členov. Kadar je vstavljen zobni mostiček se pojavijo pozitivni učinki na več področjih. Tako se ohrani žvečno funkcijo, poveča se razumljivost govora, nudi se dodatno podporo tkivom ustnic in lic, ohrani pa se tudi naravna skladnost potez obraza. Za postavitev dobrega zobnega mostička je potreben čvrst nosilec na obeh straneh, to je večinoma živ zob, brez znakov vnetja. Če takšnega zoba ni, je lahko nosilec tudi zobni vsadek.

Razlogov za vstavitev zobnega mostička je mnogo, ravno zato pa je tovrstno zdravljenje tako popularno. Zobni mostiček namreč služi za popravo izgleda zob, za ponovno normalno žvečenje, za popravilo okvare čeljustnih sklepov, za preprečevanje nagibanja zob okrog vrzeli, za ohranitev naravnega izgleda obraza oziroma lic in za preprečitev izgube zob okoli nastale vrzeli. Poznamo pa več vrst zobnih mostičkov, kot so kovinski, cirkonij, kovinsko-keramični, porcelansko-cirkonijev in polno keramični zobni mostiček. Izbira zobnega mostička je odvisna od pacienta samega in njegove želje. Kadar je pacient v dilemi, kateri zobni mostiček izbrati, pa pri izbiri navadno svetuje tudi zobozdravnik