Zbiljsko jezero je vredno ogleda v vseh letnih časih

Zbiljsko jezero velja za eno izmed najbolj obiskanih jezer, saj zaradi svoje geografske lege vsako leto privablja veliko število obiskovalcev. Je zelo privlačna destinacija o kateri si več preberite tu. Zbiljsko jezero je umetno akumulacijsko jezero, ki je nastalo leta 1953, ko so med gradnjo hidroelektrarne v Medvodah zajezili reko Savo. Leži v kraju Zbilje, ki spada v občino Medvode. Široko je med 40 in 250 metri, ter skupno zavzema skoraj 70 hektarjev površine. Skupaj z jezerom je razvoj doživela tudi vas Zbilje. Prvič je bila omenjena leta 1311, v njej pa je tudi cerkev svetega Janeza Krstnika, zgrajena ob koncu 19. stoletja. V okolici Zbilj je hrib, na katerem so še danes vidni ostanki in razvaline starega gradu Smlednik. Na poti navzgor je prav tako križeva pot iz leta 1772, ob kateri je postavljenih 14 kapelic.


Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero velja za priljubljeno turistično točko, še posebej za prebivalce Ljubljane in njene okolice. Od prestolnice je oddaljeno le dobrih 10 km, kar pomeni, da se Zbiljsko jezero nahaja na takšni legi, da je praktično dosegljivo vsem državljanom Slovenije.

Zbiljsko jezero je svojo prepoznavnost povečalo tudi s stalno prisotnostjo belih labodov. Izjemne kulise teh čudovitih živali so praktično magnet za obiskovalce, še posebej za ljubitelje fotografiranja, ki lahko v svoje objektive ujamejo cele labodje družine in tako povečajo svojo zbirko fotografij.

Pred zajezitvijo je reka Sava ponujala zatočišče mnogim vrstam rib, med drugim so tam živele potočne postrvi, blistavci in kleni. Po izgradnji hidroelektrarne so se v jezero začele odlagati velike količine proda in mulja, kar je seveda povzročilo povsem drugačne bivalne razmere za tamkajšnje prej živeče živali in organizme. Sedaj tam prevladujejo rdečeoke, ščuke, krapi in podusti.

Zbiljsko jezero je priporočeno za obisk družin z majhnimi otroci, saj imajo ob jezeru urejena otroška igrala. Ob jezeru je tudi brezplačno parkirišče, za hrano pa poskrbijo v Sidro Zbilje.