Hmm, ta imunski sistem

Hmm, ta imunski sistemSte pretežno zdravi čez celo leto, ste nahodni, a hitro pozdravite? Se dobro počutite in skoraj nikoli nimate glavobola? Pa veste komu se morate za to zahvaliti? Imunski sistem je ta mehanizem, ki skrbi za to.

Kaj sploh je imunski sistem?

Imunski sistem je kot nekak stražar oziroma varnostnik pred vstopom bolezni, virusov, slabih bakterij, glivic in mikrobov v telo. Ti stražarji se najdejo kot bele krvničke v kostnem mozgu v naših kosteh. Imunski sistem nas stalno brani pred okužbami in napadi mikrobov več sto različnih vrst.

Kako pa deluje ta sistem?

Da vas na primeru želijo okužiti patogeni mikrobi, bi se kar namučili da bi jim to uspelo, saj morajo premagati kar nekaj ovir. Če želijo priti skozi kožo jih čaka težak začetek, lažje lahko pridejo v našo telo čez želodec, vendar večina teh mikrobov želodčne kisline ne preživi. Tu, pa se ovire ne končajo, če mikrobi preživijo želodčno kislino, jih čaka v črevesju sluz prebavil, ki jih ulovi in izloči. Če pa se izognejo temu, pa nad njih pride sam imunski sistem oziroma njegove celice, saj jih je v črevesju več kot 70 %. Če se izognejo še tem imunskim celicam in se zmuznejo v kri, pa jih v jetrih čaka naslednja enota imunskih celic kjer se spet spopadejo. A če se zgodi, da ti patogeni mikrobi pridejo čez vse ovire, pa začne delovati sam imunski sistem.

Kako vemo, da je naš imunski sistem dober oziroma deluje učinkovito?

  • če smo prehlajeni, se kmalu pozdravimo
  • redko kdaj kihamo
  • naše počutje je dobro in spočito

Tukaj pa so znaki, ki nam dajo vedeti, da je naš imunski sistem oslabljen.

  • Oslabljen imunski sistem se težko bojuje z bakterijami in virusi
  • potrebujemo dolgo časa, da se pozdravimo

 Če želite, da vaš imunski sistem deluje učinkovito. Zmanjšajte vnos ne zdave in mastne hrane, zmanjšajte količine alkohola, prenehajte kaditi, spite dlje in kar je v življenju najbolj pomembno, bodite srečni.