Avtoplin

Danes že težko ugotovimo dejansko koliko avtomobilov ima vgrajen avtoplin, saj se je ta sistem v nekaj zadnjih letih zelo razvil. Nekateri ocenjujejo, da se številka giba okoli 7 milijonov uporabnikov, ki uporabljajo avtoplin, vendar da številka zelo narašča. Med drugim sej je v vozilu na avtoplin vozila tudi Elizabeta II in sicer v avtu znamke Rolls-Royc.  Kot zanimivost naj povem, da je na Japonskem za vse taksiste obvezo, da uporabljajo vozila na avtoplin.Avto plin

Danes se avtoplin vgrajuje tako v nova vozila kot v stara vozila. Vozila s tem sistemom so veliko bolj okolju prijazna, izpuščajo veliko manj emisij in zmanjša se korozija motorja. Pri tem se zelo podaljša življenjska doba motorja. Posebno servisiranje in dodatno vzdrževanje vsekakor ni potrebno, zadostuje že, da enkrat letno serviser pregleda stanje cevi in plinskega filtra. Zelo reko se menjajo avto deli, saj ne pride do kakšnih večjih napak. Taka vozila so primerna za vse, zlasti za osebe, ki prevozijo večje število kilometrov.

Vendar tudi če se odločimo za avto plin, ne pomeni da ne bomo nalivali tudi bencin. Vsekakor potrebujejo ta vozila bencin, ker je potrebno za uspešno delovanje avto plina vsaj 45°C. Da  jih imamo poskrbimo z dizelskim gorivom. Za spremembo goriva se odločim le z enostavnim pritiskom na gumb. Ta sistem goriva se namešča lahko namešča v skoraj vse avtomobile, pri novejših pa jih tudi že tovarniško vgrajujejo( Renault, Subaru, Fiat,…)

Če se odločimo za avto plin je potrebno tudi, da uredimo homologacijo. Po navadi večino stvari uredijo že serviserji, vendar je še vseeno potrebno, da do končno uredimo postopek. Homologacija stane okoli 80€.

Ker je avto plin brez barve in vonja so se odločili, da je zaradi varnosti odišavljen z značilnim vonjem. Vsem vozilom na avto plin je prepovedan vstop v podzemne prostore, saj se plin zadržuje na tleh tako da bi bilo nevarno za ljudi.